Εκτός από τρομερό αφροδισιακό, ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες της bitter σοκολάτας.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας της Ιταλίας τονίζει ότι το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 12 υγιείς εθελοντές (επτά γυναίκες και πέντε άνδρες) ηλικίας από 25 έως 35 ετών, και αφού τους χώρισαν σε δύο ομάδες ζήτησαν από τους μισούς να καταναλώσουν μαύρη σοκολάτα και από τους υπόλοιπους σοκολάτα γάλακτος.
Οι εθελοντές που κατανάλωσαν σοκολάτα γάλακτος έπρεπε να λάβουν τη διπλάσια ποσότητα, προκειμένου να αποκομίσουν τον ίδιο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με όσους έφαγαν μαύρη σοκολάτα.
Όταν οι εθελοντές δοκίμασαν να καταναλώσουν παράλληλα μαύρη σοκολάτα και γάλα, διαπιστώθηκε πως παρότι το γλυκό ενίσχυσε έως και 20% τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών του αίματος, το γάλα δεν είχε αντίστοιχες ιδιότητες αλλά μάλλον λειτουργούσε ανασταλτικά ως προς τη δράση της σοκολάτας.
Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα αντιδρούν αρνητικά με τα υγιεινά συστατικά άλλων τροφών ή ροφημάτων, όπως των φρούτων, του τσαγιού και του κόκκινου κρασιού, η αντιοξειδωτική δράση των οποίων είναι ευρέως γνωστή.
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η σοκολάτα βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών επιτρέποντάς τους να διαστέλλονται και έτσι εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων.
Στην έρευνα πήραν μέρος 17 εθελοντές, που έτρωγαν είτε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, είτε ένα υποκατάστατο, που δεν ήταν σοκολάτα. Την επόμενη μέρα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν την αντίθετη διατροφή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λειτουργία του ενδοθηλίου, ένα λεπτού στρώματος που καλύπτει την εσώτατη επιφάνεια των αρτηριών, βελτιώθηκε με την ομάδα της μαύρης σοκολάτας αλλά όχι με το υποκατάστατο.
Όπως επεσήμανε ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία των υγιών νεαρών ενηλίκων για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Πέρυσι, μία ομάδα Ιταλών και Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε, πως η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα σχεδόν κατά 20%. Ωστόσο, η σοκολάτα γάλακτος δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, πιθανότατα επειδή το γάλα παρεμβαίνει στη διαδικασία της απορρόφησης.
Ερευνητική ομάδα του Imperial College London με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Μπαρνς χορήγησε σε 10 εθελοντές δισκία τα οποία περιείχαν: θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του καρπού του κακάο, κωδεΐνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα, ή ψευδοφάρμακο.
Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν ένα αέριο το οποίο περιείχε καψαϊκίνη, ένα παράγωγο των κόκκινων πιπεριών, που στην ιατρική έρευνα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει βήχα.
Τα άτομα που έλαβαν θεοβρωμίνη χρειάζονταν 1/3 περισσότερη καψαϊκίνη για να βήξουν συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν κωδεΐνη. Η τελευταία ήταν οριακά πιο αποτελεσματική από το ψευδοφάρμακο στην πρόληψη του βήχα. Η θεοβρωμίνη επιδρά στις αισθητικές νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φτάνει μέχρι τους αεραγωγούς.
Για να διερευνήσουν την άποψη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν την δράση της θεοβρωμίνης στο πνευμονογαστρικό νεύρο σε ξεχωριστά πειράματα που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια και σε ανθρώπινους ιστούς από την τραχεία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η θεοβρωμίνη αναστέλλει την εκπόλωση του αισθητικού κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου του επαγώμενου από την καψαϊκίνη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η θεοβρωμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες, εν αντιθέσει με την κωδεΐνη, η οποία προκαλεί υπνηλία και δυσκοιλιότητα.
Ο Δρ Μπαρνς επεσήμανε ότι «αν και ο επίμονος βήχας δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η ανακάλυψή μας λοιπόν είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αγωγών κατά του επίμονου βήχα».
Τα άτομα δεν έφαγαν καθόλου σοκολάτα για τις επόμενες επτά ημέρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν διαφορετικό είδος σοκολάτας από την πρώτη φάση της μελέτης για άλλες 15 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε και παρουσίασαν βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή μπορούσαν να μεταβολίζουν καλύτερα τη γλυκόζη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταδεικνύει τα θετικά οφέλη της σκούρας σοκολάτας, που περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
Η σκούρα σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης και λίπη και θερμίδες. Όσοι λοιπόν θέλουν να εντάξουν τη σκούρα σοκολάτα στη διατροφή τους θα πρέπει να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σε κάποιο από τα κύρια γεύματα, ώστε να μην πάρουν βάρος. Κάθε 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας περιέχουν σχεδόν 500 θερμίδες.
- Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει την καρδιά
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας της Ιταλίας τονίζει ότι το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 12 υγιείς εθελοντές (επτά γυναίκες και πέντε άνδρες) ηλικίας από 25 έως 35 ετών, και αφού τους χώρισαν σε δύο ομάδες ζήτησαν από τους μισούς να καταναλώσουν μαύρη σοκολάτα και από τους υπόλοιπους σοκολάτα γάλακτος.
Οι εθελοντές που κατανάλωσαν σοκολάτα γάλακτος έπρεπε να λάβουν τη διπλάσια ποσότητα, προκειμένου να αποκομίσουν τον ίδιο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με όσους έφαγαν μαύρη σοκολάτα.
Όταν οι εθελοντές δοκίμασαν να καταναλώσουν παράλληλα μαύρη σοκολάτα και γάλα, διαπιστώθηκε πως παρότι το γλυκό ενίσχυσε έως και 20% τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών του αίματος, το γάλα δεν είχε αντίστοιχες ιδιότητες αλλά μάλλον λειτουργούσε ανασταλτικά ως προς τη δράση της σοκολάτας.
Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα αντιδρούν αρνητικά με τα υγιεινά συστατικά άλλων τροφών ή ροφημάτων, όπως των φρούτων, του τσαγιού και του κόκκινου κρασιού, η αντιοξειδωτική δράση των οποίων είναι ευρέως γνωστή.
- Σοκολάτα ευεργετική στο αίμα
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η σοκολάτα βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών επιτρέποντάς τους να διαστέλλονται και έτσι εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων.
Στην έρευνα πήραν μέρος 17 εθελοντές, που έτρωγαν είτε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, είτε ένα υποκατάστατο, που δεν ήταν σοκολάτα. Την επόμενη μέρα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν την αντίθετη διατροφή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λειτουργία του ενδοθηλίου, ένα λεπτού στρώματος που καλύπτει την εσώτατη επιφάνεια των αρτηριών, βελτιώθηκε με την ομάδα της μαύρης σοκολάτας αλλά όχι με το υποκατάστατο.
Όπως επεσήμανε ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία των υγιών νεαρών ενηλίκων για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Πέρυσι, μία ομάδα Ιταλών και Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε, πως η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα σχεδόν κατά 20%. Ωστόσο, η σοκολάτα γάλακτος δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, πιθανότατα επειδή το γάλα παρεμβαίνει στη διαδικασία της απορρόφησης.
- Η σοκολάτα… κατά του βήχα
Ερευνητική ομάδα του Imperial College London με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Μπαρνς χορήγησε σε 10 εθελοντές δισκία τα οποία περιείχαν: θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του καρπού του κακάο, κωδεΐνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα, ή ψευδοφάρμακο.
Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν ένα αέριο το οποίο περιείχε καψαϊκίνη, ένα παράγωγο των κόκκινων πιπεριών, που στην ιατρική έρευνα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει βήχα.
Τα άτομα που έλαβαν θεοβρωμίνη χρειάζονταν 1/3 περισσότερη καψαϊκίνη για να βήξουν συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν κωδεΐνη. Η τελευταία ήταν οριακά πιο αποτελεσματική από το ψευδοφάρμακο στην πρόληψη του βήχα. Η θεοβρωμίνη επιδρά στις αισθητικές νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φτάνει μέχρι τους αεραγωγούς.
Για να διερευνήσουν την άποψη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν την δράση της θεοβρωμίνης στο πνευμονογαστρικό νεύρο σε ξεχωριστά πειράματα που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια και σε ανθρώπινους ιστούς από την τραχεία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η θεοβρωμίνη αναστέλλει την εκπόλωση του αισθητικού κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου του επαγώμενου από την καψαϊκίνη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η θεοβρωμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες, εν αντιθέσει με την κωδεΐνη, η οποία προκαλεί υπνηλία και δυσκοιλιότητα.
Ο Δρ Μπαρνς επεσήμανε ότι «αν και ο επίμονος βήχας δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η ανακάλυψή μας λοιπόν είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αγωγών κατά του επίμονου βήχα».
- Η σκούρα σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση
Τα άτομα δεν έφαγαν καθόλου σοκολάτα για τις επόμενες επτά ημέρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν διαφορετικό είδος σοκολάτας από την πρώτη φάση της μελέτης για άλλες 15 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε και παρουσίασαν βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή μπορούσαν να μεταβολίζουν καλύτερα τη γλυκόζη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταδεικνύει τα θετικά οφέλη της σκούρας σοκολάτας, που περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
Η σκούρα σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης και λίπη και θερμίδες. Όσοι λοιπόν θέλουν να εντάξουν τη σκούρα σοκολάτα στη διατροφή τους θα πρέπει να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σε κάποιο από τα κύρια γεύματα, ώστε να μην πάρουν βάρος. Κάθε 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας περιέχουν σχεδόν 500 θερμίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου