Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ακαδημία Σκοπίων: «Η σκοπιανή είναι η πρώτη γραπτή σλαβική γλώσσα»

«Македонският бил основата на първия славянски писмен език Η σκοπιανή σλαβική γλώσσα*,  έχει αδιαμφισβήτητη πολιτιστική και ιστορική πραγματικότητα, όπως επακριβώς καθορίζεται από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γλωσσική επιστήμη, ως γλώσσα με ινδοευρωπαϊκή προέλευση, αυτόνομη μέσα στις σλαβικές γλώσσες με ιδιαίτερη γλωσσική ατομικότητα μέσα στην ομάδα των νότιο-σλαβικών γλωσσών».
 
Τα παραπάνω αναφέρονται, σήμερα,  σε γραπτή δήλωση της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» των Σκοπίων και διανέμεται μαζί με την εφημερίδα «Ούτρισνκσι»/’Πρωϊνή’, της πΓΔΜ.

Ως λόγος της δημοσίευσης της δήλωσης αυτής προβάλλεται  η έλλειψη ορισμού της γλώσσας των Σκοπίων στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την FYROM.

“Η πράξη της παράλειψης του ονόματος της "σλαβικής- μακεδονικής" γλώσσας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, φαίνεται να διαφωνεί με τις αρχές της πολιτιστικής στρατηγικής και της πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, για την προστασία των μικρών και απειλούμενων γλωσσών”, σημειώνεται στην δήλωση της αναφερόμενης  Ακαδημίας των Σκοπίων, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα αυτό.

«Η ‘μακεδονική’ γλώσσα είναι μια σλαβική γλώσσα  η οποία έχει τη συγκριτική γραμματική των σλαβικών γλωσσών, όπως δημοσιεύθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει το κείμενο.

Η Ακαδημία ισχυρίζεται  ότι «όπως σημειώνεται στην κυρίαρχη επιστημονική θεωρία για την καταγωγή της παλιάς σλαβικής γλώσσας, η οποία θεσπίστηκε από επιφανείς γλωσσολόγους, η «σλαβική-μακεδονική» γλώσσα ομιλείται στο έδαφος της Μακεδονίας από τους Σλάβους που ήρθαν στη Μακεδονία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τη βάση της πρώτης γραπτής σλαβικής γλώσσας – της παλιάς σλαβικής»

*(«μακεδονική» κατά τους Σκοπιανούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου