Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αλβανοί Σκοπίων: «Οι νόμοι για την ισονομία στη γλώσσα δεν εφαρμόζονται!»

Η υπουργός των Σκοπίων, Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα, όχι μόνον δεν εφαρμόζει τον νόμο που η ίδια ψήφισε αλλά εμποδίζει και τους άλλους να τον εφαρμόσουν .
Το αλβανικό κυβερνών κόμμα, Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση ((
BDI) δεν θέλει να σχολιάσει σχετικά με τη δράση της υπουργού, ενώ τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης στιγματίζουν  το κόμμα στο οποίο ανήκει, ότι δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει του νόμους που ψήφισε.


Ο εκπρόσωπος του BDI, Μπουγιάρ Οσμάνι, αναφέρει ότι το κόμμα του  κάνει συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή του νόμου όσο αναφορά την αλβανική γλώσσα.

«Θα σχολιάσω με  μια προσωπική μου άποψη.  Το κόμμα δεσμεύεται για την εφαρμογή του  νόμου περί ισονομίας της χρήσης των γλωσσών της σλαβικής και αλβανικής από την κυβέρνηση και πιστεύω ότι ο νόμος  πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Οσμάνι.

Εντωμεταξύ το μέλος της Εθνικής Δημοκρατικής Αναγέννησης (RDK), Ιζέτ Ζακίρι λέει ότι το συμμετέχον αλβανικό κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θέλει να επιβάλλει το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο.

«Η μη τήρηση του νόμου περί ίσης μεταχείρισης των δύο γλωσσών, δείχνει έλλειψη σεβασμού στο νόμο. Κατά τη γνώμη μας η παράβαση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού στους νόμους», είπε ο Ζακίρι.
Στη διάρκεια της προώθησης του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, ο διευθυντής Ζούφλι Αντίλι απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στην αλβανική γλώσσα, μια ενέργεια που εκνεύρισε την υπουργό Εσωτερικών και τη νευρικότητά της αυτή την εξέφρασε δημόσια:

« Σε αντίθεση με τον προηγούμενο ομιλητή  που προσπάθησε η ομιλία του να μεταφραστεί  στις γλώσσες των  ξένων εκπροσώπων που είναι παρόντες εδώ, εγώ θα  προτείνω στο  διερμηνέα να προβεί σε μετάφραση μόνο στα αγγλικά και όχι σε όλες τις  ξένες γλώσσες  των  εκπροσώπων  που βρίσκονται εδώ»,  είπε η Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα   η οποία  εμμέσως αποκάλεσε  ξένη γλώσσα την αλβανική και τους Αλβανούς (πολίτες των Σκοπίων)  ως αλλοδαπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου