Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το χρονικό των σκληρών διαπραγματεύσεων του ελληνικού χρέους

4:25 Σύμφωνα με πληροφορίες, επετεύχθη ευρεία συμφωνία για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον Τσαρλς Νταλάρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανήλθαν στο Συμβούλιο, προκειμένου να συντάξουν τα συμπεράσματα της μαραθώνιας σύσκεψης.

3:57 Σύμφωνα με γαλλική πηγή του Συμβουλίου, οι ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

3:22 Εκ νέου σύσκεψη με τον Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, στον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- διαμηνύθηκε πως είτε θα δεχτεί «κούρεμα» 50% και πάνω του ελληνικού χρέους, είτε θα
υπάρξει πλήρης χρεοκοπία.

2:46 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τσαρλς Νταλάρα. Ο τελευταίος δήλωσε ανυποχώρητος και δεν δέχθηκε την πρόταση των Γερμανών για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο 50%. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε στην συνέχεια την Σύνοδο και πληροφορίες αναφέρουν πως οι Γάλλοι δυσανασχέτισαν για αυτήν την εξέλιξη. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις συνεχίζονται.

2:21 Στο ένα τρις ευρώ θα αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν διπλωματικές πηγές στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

2:07: Καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας, ούτε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό για το κούρεμα», ανέφερε ο Νταλάρα, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του IIF. «Παραμένουμε ανοικτοί σε διάλογο, αναζητώντας μια συναινετική συμφωνία».

1:53 Μόλις ξεκίνησε συνάντηση στην οποία συμμετέχουν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τσαρλς Νταλάρα.

1:15 Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο Λονδίνο έδωσε στην δημοσιότητα τα ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες απαιτείται να βρουν 30 δις και οι ισπανικές 25 δις ευρώ. Και οι δύο δεν είναι δυνατόν να αντλήσουν τα κεφάλαια από την αγορά.

Το ποσό του υπολογιζόμενου νέου δανείου για την χώρα μας αναμένεται να αγγίξει τα 130 δις ευρώ, η δε Ισπανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να «χτυπήσει» την πόρτα του EFSF. Οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται μόνο 5 δις ευρώ, τα οποία και θα αναζητήσουν στους μετόχους τους.

Εξάλλου, ο Τσαρλς Νταλάρα ανέφερε πως «ελπίζουμε να βρούμε μία συναινετική λύση στο θέμα του κουρέματος».

Πληροφορίες προς το παρόν κάνουν λόγο για κούρεμα του χρέους της Ελλάδας στο 48%, ωστόσο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν υποχωρεί από το 50%.

11:00 Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει «γρήγορα» και «αποφασιστικά» για να περιορίσει την κρίση χρέους.

10:46 Με έκτακτη είδηση το πρακτορείο Reuters επικαλείται ανώνυμη πηγή και μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50% για τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

10:34 Η δήλωση των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ευρεία συμφωνία ως προς την απαίτηση για σημαντική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψίστης ποιότητας στο 9%, μετά από λογιστική αποτίμηση της αγοραίας αξίας της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, με ισχύ από την 30ή Σεπτεμβρίου 2011, ώστε να δημιουργηθεί προσωρινό απόθεμα ασφαλείας, το οποίο δικαιολογούν οι εξαιρετικές περιστάσεις. Αυτός ο ποσοτικός κεφαλαιακός στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί έως την 30ή Ιουνίου 2012, με βάση τα σχέδια που θα συμφωνηθούν με τις εθνικές εποπτικές αρχές και θα συντονιστούν από την ΕΑΤ».

10:23 Σε εξέλιξη η Σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που προσφέρει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όμως δεν αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς σήμερα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Οι ηγέτες της ευρωζώνης «συμφώνησαν να αυξήσουν» τη δύναμη κρούσης του ΕΤΧΣ προκειμένου να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους, επισημαίνεται στο κείμενο.

21:36 Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας» είπε ο Ντόναλτ Τουσκ διευκρινίζοντας ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9%.

21:33 H Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια θεαματική παρέμβαση στη Σύνοδο, βγάζοντας ένα πύρινο λόγο εναντίων των τραπεζιτών. «Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει εδώ» είπε σύμφωνα με πολύ εγκυρη διπλωματική πηγή.

Η ίδια διπλωματική πηγή του Συμβουλίου ανέφερε πριν από λίγο ότι «τραπεζίτες και ΕΕ πλησίασαν στις θέσεις τους περισσότερο από ότι χθες το βράδυ». Άλλη πηγή ανέφερε ότι το τελικό ανακοινωθέν δεν θα περιέχει ποσοστό απομείωσης του ελληνικού χρέους αλλά θα περιγράφει μια γενική κατεύθυνση.

21:25 Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μία απώλεια της τάξης του 50%, όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

21:10 Ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος των 27 ηγετών και αναμένεται να ξεκινήσει η επίσημη συνάντηση των 17 της ευρωζώνης. Αυτή την ώρα παραθέτει συνέντευξη τύπου ο προεδρεύων Πολωνός πρωθυπουργός Ντ.Τασκ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η πρόταση που είναι στο τραπέζι και προωθεί η Γερμανία προβλέπει τη διαγραφή ελληνικών οφειλών προς ιδιώτες ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, πληρωμή 15 δισ. απο τον EFSF μέσω δανείου προς την Ελλάδα και ανταλλαγή των υπόλοιπων τίτλων αξίας 35 δις με νέους ελληνικούς τίτλους διάρκειας 30 ετών και επιτόκιο 6%. Η ομάδα των τραπεζιτών υπό τον κ.Νταλάρα δεν βλέπει την πρόταση των Γερμανών και της κοινότητας θετικά, αλλά τα περιθώρια συνεννόησης στενεύουν.

20:37 Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία για το μέγεθος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Το ερώτημα είναι, αν θα επιτύχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Ραντιτσόβα σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι πρέπει να μειωθεί περισσότερο το ελληνικό χρέος. Η Σλοβακία θεωρεί ότι το «κούρεμα» πρέπει να υπερβεί το 50%». Η Σλοβάκα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το μόνο ανοικτό θέμα» όσον αφορά την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

19:42 Σε εξέλιξη κρίσιμη Σύνοδος των 27 που ξεκίνησε περίπου στις 19:20. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

19:04 «Αυτό που θα κάνουμε στη Σουηδία με τις τράπεζες είναι να τις χρηματοδοτήσουμε ανταλλάσσοντας χρήματα με μετοχές, Αυτό το κάνουμε γιατί όταν η σταθερότητα επιστρέψει θα ξαναπουλήσουμε τις μετοχές στους ιδιώτες σε υψηλότερες τιμές και ως εκ τούτου δεν θα κοστίσει τίποτα αυτό στο φορολογούμενο» είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

«Η Σουηδία δεν είναι χώρα της ευρωζώνης, σεβόμαστε την ανάγκη τους να μιλήσουν μεταξύ τους για τα προβλήματά τους, όμως το σημερινό πρόβλημα δεν είναι του ευρώ. Είναι πρόβλημα μεμονωμένων χωρών με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τα έχουμε δει εμείς αυτά παλαιότερα και στις χώρες τις Βαλτικής. Το κυριότερο όμως είναι ότι μια κρίση που ξεκίνησε ως πιστωτική έχει εξελιχθεί σε κρίση χρέους, αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο Φρίντριχ Ράινφελντ.

18:59 «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη για να καταλήξουμε σε μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη λύση. Μία απάντηση στην κρίση χρέους είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας. Κάποια θέματα αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα, κυρίως η ενίσχυση των τραπεζών» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξη του στη Σύνοδο.

18:53 Οι συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και των τραπεζών για τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε αδιέξοδο και έχουν διακοπεί μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.

18:47 «Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα που θα μειώνει το συνολικό ύψος του χρέους της και ταυτόχρονα θα δίνει στη χώρα αυτή πρόσβαση στον EFSF για να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου ο Βέλγος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ.Υ.Λετέρμ. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει αν υπάρχει ήδη στο τραπέζι συμβιβασμός με τις τράπεζες, λέγοντας «αυτά θα τα πούμε μέσα». Ο κ.Λετέρμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των αγορών από αύριο και επεσήμανε ότι το ουσιαστικό «είναι η εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης που δρομολογείται ως το Δεκέμβριο».

18:45 Η Γερμανία εξασφάλισε να αποσυρθεί από το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης μιας φράση που ηχούσε ως διατύπωση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει τη βοήθειά της προς την Ιταλία και την Ισπανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

18:39 Η Ευρώπη αποφάσισε να διασώσει το ευρώ και να διασφαλίσει την σταθερότητα του, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Τώρα ήρθε η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα την κρίση και να γυρίσει σελίδα και να διαβεβαιώσει ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει «υπεράνθρωπη προσπάθεια» για να μπει τάξη στο σπίτι μας και να καταστεί η οικονομία βιώσιμη και ισχυρή και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τη χώρα

18:22 «Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

17:54 Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι η σύνοδος κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών σχετικά με την απάντηση στην κρίση χρέους, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα πρέπει να παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση» πρέπει να αποφασιστεί είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής.

17:32 Η Σύνοδος Κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ ετοιμάζεται να υιοθετήσει σήμερα νέες αξιώσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να απορροφηθεί το σοκ από τις απώλειές τους που συνδέονται με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής τους δήλωσης που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία για να απαιτηθεί μια αναλογία κεφαλαίου σαφώς υψηλότερη, δηλαδή το 9% του κεφαλαίου της καλύτερης ποιότητας» όπως χαρακτηρίζονται διαφορετικά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, διευκρινίζεται στο προσχέδιο του κειμένου αυτού που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών.

17:22 Η γερμανική βουλή έδωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με την έγκριση των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, την εντολή διαπραγμάτευσης που ζητούσε εν όψει της Συνόδου Κορυφής απόψε στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Η απόφαση, που περιλαμβάνει την έγκριση δύο μεθόδων μόχλευσης του ΕΤΧΣ, εγκρίθηκε με 503 ψήφους υπέρ, 89 κατά και τέσσερις αποχές και υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. Τα 503 μέλη της Μπούντεσταγκ --από τα συνολικά 620 και τα 596 που εκφράστηκαν-- ψήφισαν υπέρ της εντολής.

17:02 Ο Τσαρλς Νταλάρα κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση. Δεν έγινε γνωστό το ποσοστό κουρέματος που περιέχει. Διαρροή από το προσχέδιο των συμπερασμάτων:

- αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών στο 9% (από 6 σήμερα)
- ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ως τον Ιούνιο του 2012
- κατάργηση των Πριν και των Μπόνους των στελεχών μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου