Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στην Ελλάδα


Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το φάρμακο που θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Νέες ελπίδες για μια καλύτερη ζωή για τους ασθενείς της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, με το φάρμακο της σκλήρυνσης κατά πλάκας μειώνεται σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας, προστατεύοντας τους ασθενείς από την εξέλιξη της νόσου.
Η θεραπεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστάται για τα άτομα με ενεργό υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ουσία φινγκολιμόδη κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, μετά από αρκετές κλινικές μελέτες που έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών που εντοπίζονται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος συνιστά τρόπο μέτρησης της δραστηριότητας της νόσου.
Η ουσία ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών που ονομάζονται τροποποιητές του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1.
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα φθείρει το στρώμα που καλύπτει τις ίνες των νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στο οποίο περιλαμβάνονται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
Το φάρμακο της σκλήρυνσης κατά πλάκας δρα στοχευμένα μειώνοντας την επίθεση που εκπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο ΚΝΣ διατηρώντας ένα συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα λεμφοκύτταρα, στους λεμφαδένες.
Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η πορεία των λευκών αιμοσφαιρίων προς το ΚΝΣ, όπου θα μπορούσαν δυνητικά να επιτεθούν στο προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τις ίνες των νεύρων, οδηγώντας σε μικρότερη βλάβη φλεγμονώδους τύπου στα νευρικά κύτταρα. Η διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων είναι αναστρέψιμη αν διακοπεί η θεραπεία με τα νέα χάπια.
Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε μακροχρόνιες μελέτες με ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που λάμβαναν τη θεραπεία ήταν ο πονοκέφαλος, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, η γρίπη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου