Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκάλυψη σοκ για τον Σιράκ

Δικηγόρος, που υποστηρίζει ότι ήταν ο μεσάζοντας της συναλλαγής, κατηγορεί Σιράκ και Ντε Βιλπέν για χρηματισμό. Βαλίτσες με μετρητά έφταναν στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν έλαβαν από Αφρικανούς ηγέτες 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να χρηματοδοτήσουν μερικώς τις προεκλογικές εκστρατείες τους, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ένας δικηγόρος ο οποίος υποστηρίζει ότι λειτούργησε ως μεσάζων.
Ο Ρομπέρ Μπουρζί, πρώην σύμβουλος του Σιράκ σε θέματα Αφρικής, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, στον οποίο επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι παρέδωσε ο ίδιος βαλίτσες με μετρητά στον Σιράκ και στον Ντε Βιλπέν από τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Γκαμπόν, της Μπουρκίνα Φάσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατά το διάστημα 1995-2005.
Αρχικά ο Μπουρζί έκανε την αποκάλυψη σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Ο Ντε Βιλπέν, πρώην εχθρός του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραιτήθηκε από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα UMP για να ιδρύσει φέτος το δικό του κόμμα, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι συνιστούν απόπειρα να τον αποτρέψουν από το να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές τον επόμενο χρόνο.
"Σαφώς υπάρχει η επιθυμία να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού," είπε. "Δεν ήταν αυτή η πρακτική ούτε το πνεύμα της προεδρίας του Ζακ Σιράκ" , πρόσθεσε ανακοινώνοντας την απόφασή του να καταθέσει μήνυση κατά του γαλλο-λιβανέζου δικηγόρου για συκοφαντία.
Ο Σιράκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απαλλάχθηκε από δικαστή από την υποχρέωση να παραστεί στη δίκη του για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού, δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις καταγγελίες. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Ζαν Βέιλ είπε ότι ο Σιράκ σκοπεύει και εκείνος να καταθέσει μήνυση για συκοφαντία κατά του Μπουρζί.
Φωτιά στα σενάρια περί χρηματισμού
Οι ισχυρισμοί του Μπουρζί αναζωπύρωσαν τις επι μακρόν εικασίες ότι οι πρώην Γάλλοι ηγέτες χρηματίζονταν από πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική. Ο Μπουρζί διατείνεται ότι τα ποσά αυξάνονταν όσο πλησίαζαν οι εκλογές.
Πάντως, η συγκυρία προκαλεί υποψίες.
Την Τετάρτη εφετείο πρόκειται να αποφανθεί αν ο Ντε Βιλπέν είναι ένοχος για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο τη σπίλωση του Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Clearstream.
Ο Μπουρζί, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι κατά καιρούς σύμβουλος του Σαρκοζί, αρνείται την όποια ανάμειξη στην υπόθεση Clearstream και υποστηρίζει ότι προέβη στις αποκαλύψεις τώρα για να έχει καθαρή τη συνείδησή του. "Είμαι μεταμελημένος," είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Ο επικρατέστερος νικητής για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες του Μπουρζί.
Η υπόθεση Clearstream χρονολογείται από το 1994 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.
Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, το 1991. Η γαλλική δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου