Γράφει ο Arben Llalla στην αλβανική εφημερίδα Zemra
Οι τελευταίες κινήσεις των πολιτικών στα Σκόπια, για το θέμα της ονομασίας, δείχνουν ότι αυτό το διπλωματικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM, οδεύει προς την τελική λύση.
Μετά από τόσα χρόνια στο διπλωματικό αυτό τούνελ, παρουσιάστηκε λίγο φως, ώστε τα Σκόπια να δυνηθούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι αλά Τόμ και Τζέρι.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται στη Νέα Υόρκη – στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- να πραγματοποιηθεί ακόμη μια επίσημη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η εν λόγω συνάντηση θα συντονιστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η FYROM να αποδεχθεί δημοσίως την ελληνική πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2012, τότε οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την αμερικανίδα υπουργό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, για να σφραγιστεί η συμφωνία. (Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Fyrom έχουν κάνει πρόσφατα μια σειρά ανεπίσημων συναντήσεων στις ΗΠΑ για να λύσουν το λεπτό ζήτημα και κατ’ αρχήν έχουν συμφωνήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, Βόρεια Μακεδονία αλλά και ως προς την γλώσσα και την ταυτότητα.
Προφανώς οι Σλάβοι προτείνουν η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ να ενέχει την έννοια ενός ενιαίου κράτους και όχι μιας πολυεθνικής οντότητας (για αυτό επιμένουν σε μία γλώσσα και σε μία ταυτότητα).
Το ζήτημα της ονομασίας δεν θα επιλυθεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής
Πιστεύω, ότι το όνομα δεν θα επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Απρίλιος 2012), επειδή και οι δύο κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τα Σκόπια, δεν έχουν την θετική γνώμη του εκλογικού τους σώματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε πίεση από το εσωτερικό της χώρας. Σε πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, στα τέλη Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ θα χάσει ψηφοφόρους από τα σκάνδαλα και την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση. Θα ήταν μια πολιτική γκάφα για τον Παπανδρέου σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικο- πολιτική περίοδο να συνάψει μια συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος με τα Σκόπια.
Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες δεν αποδέχονται οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Εάν αυτήν την περίοδο η Ελλάδα αποδεχθεί ένα όνομα που να περιέχει την λέξη Μακεδονία είναι πιθανόν να εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί μετά την αποκάλυψη πολλών μυστικών εγγράφων που σχετίζονται με παρακολουθήσεις που έγιναν προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την πώληση διαφόρων τραπεζών, τη δημοσίευση των μυστικών τηλεγραφημάτων για την υποστήριξη που έδωσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην εισβολή στην Κύπρο από τουρκικά μαχητικά, τα 100 εκατομμύρια δολάρια που χρηματοδοτήθηκε το ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ, το 1974, για έρθει στην εξουσία κλπ.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση μίσους των Ελλήνων εναντίον ορισμένων φιλο-αμερικάνων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι πολίτης των ΗΠΑ με εβραϊκή καταγωγή.
Αυτές τις ημέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε συζήτηση για το λεγόμενο ‘Ελληνο-μακεδονικό’ λεξικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα και το οποίο επισημαίνει ότι ‘μακεδονική’ μειονότητα ζει στα σύνορα των δύο χωρών.
Η άλλη πλευρά
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στην προεκλογική του εκστρατεία στηριζότανε πάντα σε μία ονομασία, ‘Μακεδονία’, και ότι η αρχαία ιστορία των Σκοπίων είναι η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι, ο Γκρούεφσκι δεν θέλει να βγει ψεύτης στους ψηφοφόρους του και με πολιτική πονηριά σπρώχνει το ζήτημα αυτό άλυτο, στο διηνεκές.
Με τα εγκαίνια, εξάλλου, της νέας πλατφόρμας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος» και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και ο ερχομός του Τούρκου πρωθυπουργού με μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών θα κάνει κατανοητό στον ελληνικό λαό ότι αποτελεί πολιτική πρόκληση η συνάντηση στη Νέα Υόρκη Παπανδρέου- Γκρούεφσκι.
Ωστόσο η αποτυχία επίλυσης του προβλήματος του ονόματος δεν θα την χρεωθεί, αυτή τη φορά, η Ελλάδα, αλλά οι ‘πρίγκιπες’ των Σκοπίων, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να δεχθούν την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Αν και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει την υπογραφή της για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», οι πολιτικοί των Σκοπίων δεν θέλουν να ακούσουν τέτοιες συστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου