Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

«Εκλεψαν» διευθύνσεις και τηλέφωνα όλων των Ελλήνων

Ψηφιακό «ριφιφί» σε πασίγνωστη εταιρεία υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου Ελλάδος, με λεία τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, αποκάλυψε έρευνα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δράστες της υποκλοπής, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ένας 44χρονος Βολιώτης και ένας 34χρονος από την Αρτα, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει παράνομα μια ανεπτυγμένη εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορούσε να έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του ΟΤΕ.

Η γνωστή εταιρεία-θύμα της ηλεκτρονικής επίθεσης με το πενταψήφιο «118..» αντιλήφθηκε πρόσφατα την εισβολή στα συστήματά της και τη συστηματική υποκλοπή της βάσης δεδομένων της και ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υστερα από πολυήμερη έρευνα, κατά την οποία ζητήθηκε και έγινε άρση του απορρήτου από παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διακριβώσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη, τα στοιχεία ταυτότητας, καθώς και τις διευθύνσεις κατοικιών των δραστών. Ακολούθησε, τη Δευτέρα, αστυνομική επιχείρηση σε δυο κατοικίες στον Βόλο και στην Αρτα, κατά την οποία εντοπίστηκαν οι δυο «χάκερ», και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και δυο σκληροί δίσκοι.

Οι δυο άνδρες είχαν «ανεβάσει» την εφαρμογή τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα για τα προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και τα iPad, τον περασμένο Απρίλιο, και την πωλούσαν έναντι ενός έως και δυο ευρώ, ανάλογα με την περίοδο. Με αυτή την εφαρμογή (σ.σ. που από χθες δεν προσφέρεται από το Applestore) οι χρήστες της ουσιαστικά αποκτούσαν πρόσβαση σε στοιχεία όπως τα ονοματεπώνυμα, τις διευθύνσεις κατοικιών, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τις επαγγελματικές ιδιότητες εκατομμυρίων πολιτών, ενώ είχαν και ανεπτυγμένες δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, την εμφάνιση της κατοικίας τού υπό αναζήτηση προσώπου πάνω σε χάρτη.

Σύμφωνα με την εταιρεία -η οποία είναι η μόνη του είδους που καταβάλλει ετησίως, μόνο προς τον ΟΤΕ, 116.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και λαμβάνει όλη τη βάση δεδομένων, που επισήμως αναφέρεται ως Ενοποιημένος Κατάλογος- η οικονομική ζημία που υπέστη από την υποκλοπή ανέρχεται στο ποσό των 3.600.000 ευρώ. Αξιώσεις ωστόσο ενδέχεται να εγείρουν το ελληνικό Δημόσιο για διαφυγόντες δασμούς, ο ΟΤΕ ως «μητρική» εταιρία της βάσης δεδομένων, ίσως και πολίτες που διαπιστώνουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα διαμοιράζονται ως «φέιγ βολάν» και μεταπωλούνται από τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε εταιρίες που δεν είναι κατάλληλα οχυρωμένες για να αποκρούσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις. Οι δράστες, οι οποίοι κατηγορούνται για εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα, απάτη με υπολογιστή, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί σημάτων, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου