Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Αχρίδα: Βρέθηκαν σπάνιες εικόνες της Παναγίας σε μοναστήρι



Αύγουστος 14, 2011.

Ο ιστορικός τέχνης και συντηρητής του σχετικού Ινστιτούτου και του Μουσείου της Οχρίδας Γκότσε Ζούρα μαζί με τον ομόλογό του αρχιτέκτονα  Γκόραν Πάτσεφ, ανακάλυψαν δύο πολύ σημαντικές εικόνες στο μοναστήρι του Σωτήρος(Св. Спас )  στο χωριό Άνω Λακοτσέπεϊ (Горно Лакочереј).
 Αριστερά στη φώτο  ΜΗΤΗΡ ΘΥ = Μήτηρ Θεού


Η μία είναι  διαστάσεων 48Χ30Χ3 εκατοστά και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και απεικονίζεται η Παναγία και το Θείο Βρέφος ενώ πιο πίσω τους ξεχωρίζει ο θαυματουργός και άγιος των νερών Άγιος Νικόλαος.

Στο κάτω μέρος της εικόνας είναι ζωγραφισμένοι  τέσσερις άγιοι σε ένα πλαίσιο. Αυτοί είναι οι ιεροί πολεμιστές Δημήτριος και Γεώργιος με το δόρυ στο αριστερό χέρι  και στο δεξί του το Σταυρό του μαρτυρίου. Στη μέση είναι οι άγιος Κλήμεντος της Οχρίδας που ευλογεί και αριστερά του ο άγιος Στυλιανός- προστάτης των άρρωστων παιδιών που έχει στο αριστερό του χέρι ένα μικρό παιδί ή μωρό στα σπάργανα.
  Η πρώτη όψη της εικόνας

«Είναι μια μοναδική εικόνα που αντιπροσωπεύει την σπανιότητα των έργων σε αυτήν την μακεδονική περιοχή. Δυστυχώς το κάτω μέρος της εικόνας είναι καταστρεμμένο και δεν μπορούμε να δούμε το όνομα του καλλιτέχνη», δήλωσε ο ιστορικός τέχνης Γκότσε Ζούρα.
Η δεύτερη όψη της εικόνας
  ΜΡ ΘΥ= Μήτηρ Θεού
ΙC XC = Ιησούς Χριστός

Η δεύτερη εικόνα είναι μεγέθους 74Χ40Χ3 εκατοστά και έχει μεγαλύτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία, δημιουργήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Το σημαντικό είναι ότι είναι διπλής όψης, ζωγραφισμένη και στις δύο πλευρές της, δηλαδή.

Στη μια πλευρά είναι ζωγραφισμένη η Παναγία με το Χριστό στη συνηθισμένη του θέση και η άλλη πλευρά συναρπάζει με την εξαιρετική καλλιτεχνική απόδοση του καλλιτέχνη. Η  εικόνα ενσωματώνεται σε πλαίσιο με μικρό σκάλισμα. Στην πλευρά αυτή είναι η Παναγία με το άγιο Βρέφος στην αγκαλιά της, καθισμένη στον αυτοκρατορικό θρόνο πλαισιωμένη από τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ.

«Πρέπει να τονίσω τη σπουδαιότητα των ευρημάτων και το σημαντικό ότι οι εικόνες είναι γραμμένες με το σλαβικό αλφάβητο, αυτό, τις κάνει ανεκτίμητες και σπάνιες» είπε ο Ζούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου