Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΕΦΤΙΑΞΑΝ γρήγορο internet από τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

(αφγανική... ευρεσιτεχνία) Η πόλη Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν διαθέτει ένα δίκτυο γρήγορου Ίντερνετ το οποίο έχει κατασκευαστεί με υλικά από τα σκουπίδια. Μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων χρησιμοποιούν αυτή την επαρχιακή πόλη του Αφγανιστάν για να δοκιμάσουν...


πιλοτικά το πρόγραμμα που ονομάζεται FabFi. Πρόκειται ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να προσφέρει πρόσβαση στο Ίντερνετ στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Οι κάτοικοι της Τζαλαλαμπάντ μαθαίνουν να κατασκευάζουν τερματικούς σταθμούς χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά όπως καλώδια και πλαστικούς σωλήνες. Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά το FabFi θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρες περιοχές του κόσμου που δεν διαθέτουν ευρυζωνικά δίκτυα.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2008, όταν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) άνοιξε ένα «Fab Lab» στο Μπαγκράμι μια κωμόπολη κοντά στην Τζαλαλαμπάντ. Υπάρχουν 40 ανάλογα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «FabFi» δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Τζαλαλαμπάντ, αλλά και σε τρεις επαρχιακές πόλεις της Κένυας στην Αφρική.

Η κύρια χρήση των δικτύων «FabFi» μέσα στο Αφγανιστάν, είναι να βοηθούν τοπικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και να υποστηρίζουν τις επικοινωνιακές ανάγκες των τοπικών νοσοκομείων. Οι συσκευές του FabFi είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε η κινητήρια δύναμη τους να μπορεί να παραχθεί από μπαταρία αυτοκινήτου και συνεπώς η χρήση τους γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

Αυτό που το FabFi εξασφαλίζει είναι η χαμηλού κόστους πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι οι συσκευές FabFi λειτουργούν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κρατική εξουσία. Η εφαρμογή του στο Αφγανιστάν αποτελεί παρά μόνο την αρχή σε κάτι που αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου