Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Τα άτομα των οποίων ο οργανισμός είναι επιβαρυμένος με φυτοφάρμακα, χημικά όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και άλλους ρυπαντές, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ηλικιωμένους Σουηδούς και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes Care».

Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyungpook στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα σύμφωνα με τα οποία οι χημικοί ρυπαντές μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στον οργανισμό οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν ότι η σύνδεση αυτή δεν μαρτυρεί – τουλάχιστον με τα υπάρχοντα στοιχεία – αιτιώδη σχέση.

Ρυπαντές όπως τα φυτοφάρμακα και τα PCB εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας αλλά και σε λιπαρά ψάρια. Ορισμένα χημικά όπως τα PCB τα οποία επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ευρέως σε βαφές, πλαστικά αλλά και στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικού εξοπλισμού – διέπονται πλέον από αυστηρούς νόμους και η χρήση τους έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο «ο γενικός πληθυσμός συνεχίζει να εκτίθεται σε αυτά τα χημικά επειδή έχουν επιμολύνει την τροφική αλυσίδα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ντουκ – Χι Λι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ο Λι και οι συνεργάτες του συνέλεξαν 725 ηλικιωμένα άτομα στη Σουηδία τα οποία δεν έπασχαν από διαβήτη. Ελαβαν δείγμα αίματος από τους εθελοντές προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των χημικών ρυπαντών στον οργανισμό τους και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν επί πέντε έτη.

Στο διάστημα των πέντε ετών, 36 συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη όπως το βάρος, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα, φάνηκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα PCB στον οργανισμό τους είχαν ως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα των χημικών στο αίμα τους.

Η σύνδεση ήταν μικρότερη σε ό,τι αφορούσε ορισμένα φυτοφάρμακα, ενώ εξαφανιζόταν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις φυτοφαρμάκων.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης υποπτεύονται ότι η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρυπαντές επηρεάζει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη (πρόκειται για την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος). Ο δρ Λι συμβουλεύει τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα λαχανικά και να γυμνάζεται προκειμένου να γίνεται καλύτερη απομάκρυνση των ρυπαντών από τον οργανισμό.

Συστήνει επίσης με μέτρο κατανάλωση κρέατος και λιπαρών ψαριών που μπορεί να είναι «παραγεμισμένα» με χημικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου