Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Θάλαμος αερίων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Θάλαμος αερίων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο
Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε η ευρύτερη ενεργειακή περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδιακής ρύπανσης, η οποία σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατεί δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων.
Με παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, από χτες το μεσημέρι μειώθηκαν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή, ενώ το Κέντρο Περιβάλλοντος Κοζάνης συνιστά στις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού να μην εκτίθενται στο ρυπογόνο περιβάλλον, αλλά να επιλέγουν κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι «από χτες Κυριακή ζούμε άλλο ένα σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο, το οποίο οξύνθηκε επικίνδυνα, σήμερα Δευτέρα, καθώς πολλές περιοχές χτύπησαν στην κυριολεξία κόκκινο». Τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Γ. Δακής, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η στιγμιαία ρύπανση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: Χτες στις 3 τα ξημερώματα καταγράφηκαν 592 μg/m3 στην Ποντοκώμη, 495 στην Μαυροπηγή, 318 στο Προάστειο, 208 στους Ανάργυρους Φλώρινας, 139 στο Αμύνταιο». Υπερβάσεις σημειώθηκαν και στη μέση ημερήσια τιμή σωματιδιακής ρύπανσης. Με όριο τα 50 μg/m3, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος Κοζάνης, η μέση ημερήσια ρύπανση στον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και στους Αναργύρους ήταν άνω των 100 μg/m3 και στην Ποντοκώμη 70 μg/m3.
«Στο λεκανοπέδιο τα πράγματα είναι δύσκολα το τελευταίο διήμερο, καθώς καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις σωματιδιακής ρύπανσης, οι οποίες σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατεί δυσκολεύουν την κατάσταση». Είπε μάλιστα ότι «το φαινόμενο είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, γι’ αυτό οι ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, καλό είναι να μην εκτίθενται στη ρύπανση, αλλά να προτιμούν κλιματιζόμενους δροσερούς χώρους».
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, κατόπιν παρέμβασης του περιφερειάρχη, μείωσε από χτες το πρωί τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, σταμάτησαν όλες οι εργασίες των εργολάβων, ενώ συγχρόνως άρχισε συστηματική διαβροχή στα ορυχεία. Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως, αλλά επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, από το μεσημέρι μειώθηκαν τα φορτία στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ο οποίος ως παλιότερος σταθμός είναι και ο πιο ρυπογόνος.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «συχνά η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό εξ’ αιτίας της ρύπανσης», αλλά χαρακτήρισε «ευκαιριακά» τα προαναφερόμενα μέτρα. Συγχρόνως ζήτησε «μέτρα που θα δώσουν οριστική λύση», τα οποία μεταξύ άλλων είναι «η κατασκευή νέων σύγχρονων και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, με παράλληλη κατάργηση παλαιών ρυπογόνων μονάδων, σύγχρονα φίλτρα παντού, μονάδες αποθείωσης, καθώς και μέτρα στα ορυχεία, όπως κλειστοί τανιόδρομοι μεταφοράς τέφρας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου