Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ένα όμορφο κ’ συγκινητικό βίντεο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Τα λόγια πολλές φορές είναι περιττά και απίστευτα φτωχά για να δείξουν την αγάπη, την ομορφιά, τη χαρά και τη λύπη, τον πόνο και τις ανελέητες αναμνήσεις.
Η 24χρονη Ουκρανή Ξένια Σίμονοβα, νικήτρια του “Ουκρανία, Έχεις Ταλέντο” σχηματίζει σε ένα τραπέζι με άμμο εικόνες από τη μνήμη ενός λαού στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά τα λόγια, ειλικρινά, είναι φτωχά…



Το έλαβα σε ένα email από φίλο μου που έγραφε:

Η 24χρονη Ξένια Σιμόνοβα με την καταπληκτική τέχνη της να διαμορφώνει παραστάσεις με άμμο ζωντάνεψε τραγικές και συνάμα ηρωικές σελίδες από τη ναζιστική επίθεση στην ΕΣΣΔ και την Αντιφασιστική Νίκη, κάνοντας 13 εκατομμύρια τηλεθεατές να κλαίνε από συγκίνηση στα 8 περίπου λεπτά που κράτησε η προσπάθειά της στο σόου «Ουκρανία, έχεις ταλέντο». Εννοείται πως κέρδισε το πρώτο βραβείο των 80.000 ευρώ, αλλά το σημαντικότερο απέδειξε πως είναι ισχυρές οι μνήμες του Αντιφασιστικού Αγώνα στο λαό της Ουκρανίας, η οποία έχασε περίπου το 25% του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής επέλασης και κατοχής. Ταυτόχρονα έριξε κι ένα «χαστούκι» στο σημερινό Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο και στις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στην Ουκρανία, αλλά και στο εξωτερικό, κατακεραυνώνοντας με την άμμο της την προσπάθεια αμαύρωσης της Σοβιετικής Ενωσης και της ηγεσίας των μπολσεβίκων και χτυπώντας την παράλληλη επιδίωξη της δικαίωσης των Ουκρανών που συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς στο όνομα της «απελευθέρωσης» της χώρας από τον κομμουνισμό.
Η καταπληκτική τέχνη της νέας κοπέλας, έχει και μια άλλη διάσταση. Η κοπέλα θέλησε να πάει στην τηλεόραση για να βοηθήσει ένα παιδάκι που είχε ανάγκη από μια σοβαρή επέμβαση.
Επειδή την πρώτη φορά που το είδα δεν κατάλαβα τί συμβόλιζε ακριβώς ή κάθε εικόνα που σχημάτιζε (και άλλα δεν τα καταλάβαινα επειδή ήταν ρώσικα), βρήκα μερικά πράγματα , οπότε και σας τα στέλνω. Καλύτερα να τα διαβάσετε αφού δείτε μια φορά το βιντεάκι και μετά να το ξαναδείτε. Μερικά απο αυτά που γράφει απο κάτω είναι δικές μου εκτιμήσεις να το ξέρετε. Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. στο 1.35 η φωνή που ακούγεται είναι του σοβιετικού υπουργού εξωτερικών της εποχής (1941) Μολότωφ, μάλλον όταν αναγγέλει ότι η χώρα δέχεται επίθεση απο την Γερμανία. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του αντίστοιχου Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας (το ψηλό και λεπτό κτίριο που σχηματίζει με ένα αστέρι στην κορυφή). Στο τέλος σχεδιάζει την γυναίκα να βλέπει μέσα απο κάτι σαν παράθυρο τον χαμένο άντρα και παιδί της, αυτό που γράφει στο τέλος είναι “Είστε πάντα δίπλα μου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου