Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ) Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΩΣ - ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ) Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΩΣ - ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, σε μια μαραθώνια δίκη, ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι του νήματος της στυγερής δολοφονίας της 15χρονης Φιλιώς στη Βλάστη, που διαπράχτηκε πριν από επτά χρόνια.

Η δίκη άρχισε στα τέλη του περασμένου Απριλίου και συνεχίζεται κατά διαστήματα, ενώ η ολοκλήρωσή της αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα πολυήμερη ακροαματική διαδικασία είναι ότι ετούτο το δικαστήριο εξετάζει επισταμένα την υπόθεση, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως σε μέχρι τώρα άγνωστες πτυχές του ειδεχθούς εγκλήματος, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Αυτή είναι και η μόνη απαίτηση της οικογένειας, η λύτρωση της οποίας θα έρθει μόνο με την παραδειγματική τιμωρία των φονιάδων του παιδιού τους. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται με αργά και προσεκτικά βήματα, χωρίς η σύνθεση του δικαστηρίου να βιάζεται να τελειώσει, αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος της νύχτας της 4ης Ιουλίου 2004, που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο. Αυτό σε αντίθεση με τις δύο δίκες που προηγήθηκαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς και στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες διεξήχθησαν με συνοπτικές διαδικασίες δύο και τριών ημερών αντιστοίχως.
Η δίκη που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, διήρκησε μέχρι τώρα πέντε ημέρες. Το τελευταίο διήμερο της ακροαματικής διαδικασίας στις 14-15 Ιουνίου, παρήλθε με εξέταση μαρτύρων. Συνολικά εξετάστηκαν 21 μάρτυρες μέχρι τώρα. Διακόπηκε για να συνεχιστεί από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 23 τρέχοντος. Εκτιμάται ότι στις 23 του μήνα μπορεί να ολοκληρωθεί η δίκη και ο πρόεδρος του δικαστηρίου να εκδώσει την ετυμηγορία, που οι διάδικοι περιμένουν με αγωνία. Αν δεν περατωθεί την Πέμπτη 23 του μήνα, τότε η δίκη θα επαναληφτεί στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί σίγουρα.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Φιλιώς είναι ένας 39χρονος από την Πτολεμαΐδα. Η 15χρονη δολοφονήθηκε τη νύχτα της Κυριακής 4 Ιουλίου 2004, σε ερημική περιοχή λίγο έξω από τη Βλάστη, ενώ το πτώμα της βρέθηκε σε κοντινή απόσταση μετά τρεις ημέρες. Οι τελευταίες συνεδριάσεις αναλώθηκαν με εξέταση μαρτύρων, ορισμένοι από τους οποίους έπεσαν σε αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να «θολώνουν τα νερά» και να αποπροσανατολίσουν το δικαστήριο. Υπήρξε μάλιστα και μάρτυρας, ο οποίος μετά από υπόδειξη του αλλοδαπού υπαλλήλου του, είδε το πτώμα, αλλά δεν έσπευσε να ενημερώσει αμέσως την αστυνομία. «Ήταν βλακεία μου, έτσι μ’ έκοψε, έτσι έκανα», δικαιολογήθηκε κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο. Αυτή και κάποιες άλλες καταθέσεις μαρτύρων, προκάλεσαν την έκρηξη της πολιτικής αγωγής, του γνωστού δικηγόρου Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την απορία του, «πως δεν ασκήθηκαν διώξεις για ψευδορκία».
Την προσεχή Δευτέρα η δίκη θα ξεκινήσει με ανάγνωση εγγράφων, που οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα θεωρήσουν ότι είναι αναγκαία να αναγνωστούν. Ενδεχομένως, η υπεράσπιση να ζητήσει την εξέταση άλλων δύο μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, οπότε η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την κατάθεσή τους. Η Δευτέρα είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα, καθώς θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος. Ο 39χρονος που κατηγορείται για το πρωτοφανές έγκλημα, θα καθίσει για πολλές ώρες στο εδώλιο, καθώς μετά την απολογία του, αναμένεται βομβαρδισμός ερωτήσεων από τον πρόεδρο της έδρας. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, θα ακολουθήσει η αγόρευση και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, εάν φυσικά υπάρχει χρόνος.
Την Τρίτη 21 Ιουνίου θα αγορεύσει η πολιτική αγωγή, την Τετάρτη οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ αν όλα εξελιχθούν με βάση τα αναμενόμενα, την Πέμπτη θα έρθει η στιγμή που όλοι περιμένουν, δηλαδή την ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Να σημειωθεί ότι στις δύο προηγούμενες δίκες, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε με τις ψήφους των πέντε ενόρκων, ενώ οι τέσσερις τακτικοί δικαστές είχαν προτείνει την ενοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου