Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα «παίρνει στο λαιμό της» την Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, μετέδωσε το ημικρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο Fitch αιτιολογεί την απόφασή του στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η αξιολόγηση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη.

Επικαλούμενο έγκυρη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το ΡΙΚ ανέφερε ότι προσχέδιο της αξιολόγησης των Fitch βρίσκεται εδώ και δύο με τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch φέρεται να ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των άλλων δύο Οίκων, των Moody's και Standard and Poors, που προχώρησαν σε διαδοχικές υποτιμήσεις της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου