Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Ύποπτες αναβολές για την Πτολεμαΐδα 5 και εγκληματική καθυστέρηση για Μελίτη 2


Ύποπτες αναβολές για την Πτολεμαΐδα 5 και εγκληματική καθυστέρηση για Μελίτη 2
Συναγερμός έχει σημάνει σε συνδικάτα και φορείς της περιοχής για την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, μετά την νέα αναβολή της κατάθεσης των προσφορών.
Αν και η νέα αναβολή που είναι τέταρτη κατά σειρά φαίνεται αιτιολογημένη, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η ιαπωνική εταιρία Hitachi, εξ’ αιτίας του καταστρεπτικού σεισμού στην Ιαπωνία, εν τούτοις είναι έκδηλη η αγωνία για την τύχη της πιο μεγάλης επένδυσης της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της πιο σύγχρονης αντιρρυπαντικής μονάδας, προϋπολογίζεται από τη ΔΕΗ σε 1,320 δις. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Με βάση αυτή την τιμή καλούνται οι υποψήφιοι κατασκευαστές να καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες αναμένεται να έχουν κάποια έκπτωση, που μάλλον θα είναι μικρή. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο κονσόρτσιουμ εταιριών στα οποία συνεργάζονται ελληνικές και ξένες εταιρίες.
Η πολύπαθη 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πέρασε μέχρι τώρα από «χίλια κύματα», καθώς υπήρξαν τέσσερις αναβολές στην κατάθεση των προσφορών, γεγονός που προβληματίζει τους φορείς, τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της περιοχής. Η πρώτη κατάθεση προσφορών ήταν να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, η δεύτερη στις 29 Δεκεμβρίου 2010, η τρίτη στις 8 Φεβρουαρίου η τέταρτη στις 30 Μαρτίου. Μετά την τέταρτη αναβολή ορίστηκε καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 19 Απριλίου. «Η νέα καθυστέρηση, 20ημέρου, προκειμένου να κατατεθούν οι προσφορές για την κατασκευή της «Πτολεμαΐδα 5» μπορεί αυτή τη φορά να εμπίπτει στις αντικειμενικές δυσκολίες της Hitachi (λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία), ωστόσο μας κρατά σε επιφυλακή και εγρήγορση, προκειμένου να μην υπάρξει παγίωση των αναβολών, αλλά και να γίνει κατανοητό και υπολογίσιμο από τη ΔΕΗ, όχι μόνο το δίκαιο του αιτήματος της Ιαπωνικής εταιρείας, αλλά και το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για την κατασκευή των νέων μονάδων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο «Σπάρτακος». Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα το σωματείο με τον Αρθούρο Ζερβό, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να διαμηνύσει και στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, «τις τεράστιες ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και ΔΕΗ για τις αρνητικές επιπτώσεις από τα όσα έχουν συντελεστεί, αλλά και τα όσα δρομολογούνται και έχουν κυρίως να κάνουν με την κατασκευή των νέων μονάδων και το θέμα των προσλήψεων στην επιχείρηση».
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με την τύχη μιας άλλης μεγάλης επένδυσης, τη 2η μονάδα της Μελίτης. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, στο θέμα της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, καθώς και του Κλειδίου, είναι τέτοια που μοιάζει να μην θέλει η κυβέρνηση την επάρκεια λιγνίτη που θα τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα της Μελίτης, αλλά και την υφιστάμενη, η οποία κινδυνεύει άμεσα να σβήσει από έλλειψη καυσίμου.
«Είναι εγκληματική η αμέλεια του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της Βεύης, ώστε να εξασφαλιστεί καύσιμο για τη Μελίτη 2 και για να διασφαλιστεί η Μελίτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σπάρτακου, Γιώργος Αδαμίδης. Είναι γνωστό ότι ο ΑΗΣ Μελίτης υπολειτουργεί στα 210 μεγαβάτ εδώ και πολλούς μήνες λόγω έλλειψης λιγνίτη, ενώ από αύριο βγαίνει εσπευσμένα για την ετήσια συντήρηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αργότερα. Ο λόγος της επίσπευσης είναι προφανής: για να μη σβήσει η μονάδα από λιγνίτη.
Για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας, ο Γ. Αδαμίδης δήλωσε: «Χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Πτολεμαΐδα 5, αντίστοιχο με το ενδιαφέρον που έδειξε η ΔΕΗ και η κυβέρνηση για το φωτοβολταϊκό σταθμό». Πάντως, υπενθύμισε την προειδοποίηση του σωματείου, ότι «θα επιτρέψουμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού, μόνο αφού θα έχουν πέσει οι υπογραφές με την ανάδοχη εταιρία για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου